Fiilikset ja valmistautuminen ennen reissua

Sarekin retkeen pyrimme valmistautumaan samalla tavalla, kuin päätavoitteeseemme Grönlantiin. Jokaisella oli oma vastuualue reitin suunnittelusta, ruokaan ja varusteisiin. Riskien arvioiminen luo pohjan koko suunnittelulle. Riskien ollessa tiedossa on helpompi jatkaa suunnittelua. Mitä varusteita tarvitsemme? Mikä on turvallinen reitti? Tarvitsemmeko erityistä koulutusta esimerkiksi lumivyöryistä? Mietimme monipuolisesti eri mahdollisuuksia reissun epäonnistumiseen aina autokolarista menomatkalla sairastumisiin. Tämän jälkeen pohdimme, kuinka todennäköistä on, että riski toteutuu. Miten voimme ennaltaehkäistä riskit ja miten toimimme, jos näin kuitenkin tapahtuu.


Kuva: Tapio Rinne

Sarek valikoitui kohteeksi jo kesällä 2017. Haastavat olosuhteet ja päivän ajomatka. Retkikunta oli innoissaan, viimeinkin pääsisimme porukassa tunturiin. Talven aikana teimme varustehankintoja. Testasimme ruokia, telttoja ja suksia. Jokainen telttakunta huolehti omista ruokatarpeistaan. Retkikunnan pääruokavastaavana toimivalla Tapio Rinteellä oli mukana hollantilaista juustoa, savuporoa kanttarellikastikkeessa jne… Ritan Mikko taas luotti enemmänkin makaroniin ja hernekeittoon. Matkalla Ruotsiin tarttui mukaan vielä makaronipussi lähes joka huoltoasemalta, ettei vaan lopu kesken.

Etupartio Nurmi sr, Kumpula ja Korvanen olivat lähteneet jo viikkoa aikaisemmin hiihtämään ja pilkkimään. Loput 9 pikku talttahammasta starttasivat eri puolilta Suomea. Lappeenrannasta, Espoosta ja Kauhajoelta. Määränpäänä Oulu, jossa söimme ja teimme viime hetken ostokset. Mukaan Liittyi myös Aapo auttamaan Tapiota kuvaamisessa ja nauttimaan ulkoilmasta.

Matkan aikana ehti kuunnella kaikki kesähitit 60-luvulta tähän päivään. Karaoketaidot kehittyivät huippuunsa, joita kuuli välillä tunturissakin teltoista keittimen kohinan läpi. Saavuimme Jällivaaraan yöksi. Täytimme keittimien polttoainepullot, leikkasimme routamatot telttoihin. Vettä tihutti. Mietimme, pääseekö siellä ollenkaan hiihtämään. Saimme puhelun etupartiolta ja viimeisimmät tiedot alueelta. Akkajärvi on jäässä, mutta vettä ja loskaa pahimmillaan polviin asti.


Kuva: Tapio Rinne

Seuraavana aamuna vielä noin kolmen tunnin ajomatka Ritsemiin, koska tiet olivat huonossa kunnossa. Kansallispuistojen lähestyessä maisemat autosta näyttivät aivan mahtavilta ja tuntui uskomattomalta päästä sinne hiihtämään. Ritsemissä, koko porukka kasassa ja kaikki valmiina.

-Verneri Nurmi


Kuva: Aapo Rainio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *